Den grundläggande tanken med en referens är att den ska innehålla så pass mycket information att läsaren kan återfinna källan. Det är då en fördel att man skapar sina referenser på ett konsekvent sätt.
Efternamn kommatecken. Mellanslag första bokstaven i förnamnet punkt.
Vem skrev texten?
Detta är antingen en eller flera författare eller en organisation.
Publiceringsåret i parentes punkt.
När skrevs texten?
Detta är i de allra flesta fall ett årtal. För till exempel dagstidningsartiklar anges också månad och dag. När inget år kan lokaliseras, skriver du förkortningen u.å. (utan år) på dess plats.
Titel i kursiv text punkt.
Vad heter texten?
Detta är titeln på en bok, en artikel, ett kapitel, en webbplats, en rapport eller en bloggpost.
Källa punkt.
Varifrån kommer texten?
Denna del svarar på frågan "Var" och det innebär olika saker beroende på vilken typ av referens det handlar om. För en bok är det utgivaren, för en webbplats är det länken, för en tidskriftsartikel är det tidskriftens namn och för ett bokkapitel är det bokens namn.
APA är en variant av Harvardsystemet. Enligt Publication Manual of the American Psychological Association (APA) skrivs hänvisningar i den löpande texten inom parentes med information om författare och publiceringsår. Stilen används mycket inom naturvetenskap, samhälls- och beteendevetenskap samt medicin.
Denna guide bygger på den senaste upplagan av APA (7:e upplagan).
Det finns ett antal förändringar i den 7:e upplagan av APA-manualen. Nedan listas de viktigaste:
1. Förlagsort anges ej.
2. I löpande text nämns endast den första författarens namn följt av et al. redan den första gången referensen nämns om referensen har tre eller fler författare.
3. Upp till 20 författare skrivs nu ut i referenslistan. Om en publikation har fler än 20 författare, använd (...) som tidigare.
4. DOI:er skrivs på samma sätt som URL:er. Etiketten "DOI:" behövs inte längre.
5. URL:er föregås inte längre av "Hämtad från", såvida inte datumet är viktigt. Webbplatsens namn ingår (såvida det inte är samma som författaren) och webbsidans titlar är kursiverade.
6. Format eller plattform skrivs inte längre ut för e-böcker. Förlag inkluderas i stället.
7. Det finns tydliga riktlinjer för att inkludera andra bidragsgivare än författare och redaktörer. När du till exempel citerar ett podcast-avsnitt inkluderar du programledaren för avsnittet.
8. Fler exempel på onlinekällor läggs till, till exempel inlägg på sociala medier och YouTube-videor. Användningen av hashtags och emojis förklaras också.
Läs mer om ändringarna i 7:e upplagan i What’s New in the Publication Manual of the American Psychological Association, Seventh Edition (PDF, 1.3MB)