Skip to Main Content

APA – Referenshantering

Lagar & offentligt material

Lagar

Obs! Enligt juridisk tradition tas referenser till svenska lagar och förordningar inte med i referenslistan. Skriver du för en strikt juridisk läsekrets räcker det alltså att du hänvisar till lagar och förordningar i löpande text. Skriver du däremot för en läsekrets bestående av andra än jurister skriver du dina hänvisningar både i texten och i referenslistan.

Källhänvisning i löpande text:

När du hänvisar till en lag skriver du både dess namn och SFS-nummer. I löpande text skrivs lagens namn i bestämd form och med liten begynnelsebokstav. Det är bara om en mening inleds med lagens namn som den skrivs med stor begynnelsebokstav. Efter lagens namn sätts en parentes med lagens SFS-nummer. 

Observera att lagens namn skrivs i obestämd form i referenslistan.

Hela lagen:

  • Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (SFS 1993:387) får man ...
  • Den funktionshindrade har rätt till stöd i sin vardag (SFS 1993:387).

Lag med etablerad förkortning:

Många svenska lagar har etablerade förkortningar, t.ex. socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Första gången lagen nämns i texten skrivs dess fullständiga namn följt av förkortningen inom parentes. Följande gånger används bara förkortningen. När förkortningen används behöver man inte ange lagens SFS-nummer.

  • För att få insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (SFS 1993:387) (LSS) krävs att den enskilde omfattas av lagens personkrets. I 1 § LSS tydliggörs vilka som ingår i personkretsen.

Ett särskilt kapitel eller paragraf:

Ibland behöver man hänvisa till ett specifikt lagrum, det vill säga till en viss del av en lag. Man skriver då kapitlets nummer följt av förkortningen "kap.". Vill man också hänvisa till en specifik paragraf skriver man dess nummer följt av tecknet för paragraf (§). Vill man dessutom hänvisa till ett visst stycke i en paragraf använder man fraserna "första stycket", "andra stycket" osv. Kapitlets och/eller paragrafens nummer och stycket skrivs före lagens namn.

  • I 1 kap. 8 § högskolelagen (SFS 1992:1434) fastslås att studenterna ska utveckla förmåga att söka och värdera vetenskaplig kunskap inom sitt utbildningsområde. 

Citat (färre än 40 ord):

Korta citat skrivs i den löpande texten och omgärdas av citattecken. Ange både kapitlet, paragrafen och stycket som citatet är hämtat från. 

  • I 10 kap. 5 § andra stycket försäkringsrörelselagen (SFS 2010:2043) står att försäkringsföretag "ska underrätta inspektionen om någon av de personer som avses i första stycket har ersatts på grund av att han eller hon inte längre uppfyller lämplighetskraven". 

Blockcitat (40 ord eller fler):

Blockcitat skrivs som ett eget stycke som är indraget 1,3 cm från vänstermarginalen. Blockcitat skrivs utan citattecken.

  • I 8 § första stycket LSS framgår vem som kan begära insatser enligt lagen:

Insatser enligt denna lag ska ges den enskilde endast om han eller hon begär det. Om den enskilde är under 15 år eller uppenbart saknar förmåga att på egen hand ta ställning i frågan kan vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare begära insatser för honom eller henne.

Lagkommentar:

I databasen Juno finns kommentarer till ett stort antal lagar. Lagkommentarerna skrivs av juridiska experter. I texten är man tydlig med vilken lag, kapitel och paragraf som kommentaren gäller.

  • I en kommentar till 1 kap. 7 § högskolelagen (1992:1434) förtydligas att uppdelningen av utbildning i tre nivåer har gjorts i syfte att skapa jämförbara utbildningsstrukturer i Europa (Bejstam, u.å.).

Propositioner

Propositioner är förslag till nya lagar och lagändringar som regeringen lämnar till riksdagen. Det är vedertaget att använda den standardiserade beteckningen för riksdagstryckets olika publikationer.

Källhänvisning i löpande text:

  • Enligt propositionen Slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet (Prop. 2021/22:17) finns det ...
  • I förvaltningslagens (SFS 2017:900) förarbeten framgår att ”Ett effektivt och rättssäkert förfarande tillsammans med myndigheternas förmåga att även i övrigt ge god service till enskilda är av avgörande betydelse för allmänhetens tilltro till förvaltningen” (Prop. 2016/17:180, s. 21).

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen. Det är vedertaget att använda den standardiserade beteckningen för riksdagstryckets olika publikationer.

Källhänvisning i löpande text:

  • … (Motion 2017/18:3362).
  • I motionen Ett tryggt och hållbart arbetsliv (2017/18:3362) framhålls . . .

SOU & Ds

SOU (Statens offentliga utredningar) och Ds (departementsserien) är betänkanden och utredningar från statliga utredningar och departement. De har etablerade publikationsbeteckningar som man som praxis refererar till. I de allra flesta fall är detta offentligt material som ligger fritt tillgängligt på webben. 

Källhänvisning i löpande text:

  • Uppgifterna är hämtade från Hjälpmedelsutredningens betänkande På lika villkor! (SOU 2017:43).

Rättsfall, domar och myndighetsbeslut

Högsta domstolen

Källhänvisning i löpande text:

  • (Högsta domstolen mål nr B 1049/17 dom 2017-09-14)

Om du använder rättsinstansens namn i den löpande texten kan du utelämna det i hänvisningen:

  • Högsta domstolen (mål nr B 1049/17 dom 2017-09-14)

Högsta förvaltningsdomstolen/Regeringsrätten​

Källhänvisning i löpande text:

  • (Högsta förvaltningsdomstolen mål nr 3187-15 dom 2015-12-14)

Om du använder rättsinstansens namn i den löpande texten kan du utelämna det i hänvisningen:

  • Högsta förvaltningsdomstolen (mål nr 3187-15 dom 2015-12-14)​

Kammar- och förvaltningsrätterna

Källhänvisning i löpande text:

  • (Kammarrätten i Stockholm mål nr 2428-11 dom 2012-01-02)

Om du använder rättsinstansens namn i den löpande texten kan du utelämna det i hänvisningen:

  • Kammarrätten i Stockholm (mål nr 2428-11 dom 2012-01-02)

Myndighetsbeslut

Källhänvisning i löpande text: 

  • Skolinspektionen (dnr. 2019:8506, 2020-19-18)...