Skip to main content

Talböcker och talsynteser

Tags: Svenska

Hur läser jag talböcker?

Hur läser jag talböcker?

Talböckerna laddar du ner från det digitala biblioteket Legimus. Först och främst behöver du ett konto och det ordnar vi till dig här på biblioteket. Sedan kan du sköta dina lån helt själv, men du är självklart alltid välkommen att höra av dig till oss om du behöver hjälp eller har några frågor.

Olika sätt att läsa talböcker:

Du kan läsa framför datorn, på bussen, när du är ute på promenad eller nedsjunken i soffhörnan. Det finns flera olika sätt att lyssna på talböcker. Testa dig fram för att hitta vad som passar dig.

Läsalternativ

Många väljer att använda appen Legimus, för att kunna läsa var man än befinner sig. Appen Legimus är gratis och finns att ladda ner till iPhone/iPad och Android. I appen kan du läsa strömmande eller ladda ner talböcker.

Exempel på funktioner i appen:

  • Navigera mellan olika rubriker och sidor
  • Göra bokmärken (spela in eller anteckna)
  • Ändra läshastighet
  • Ändra utseende, till exempel textstorlek, färg och typsnitt

Mer information finns på Legimus sidor om appen.

Som student ansluten till Legimus kan du ladda ner läsprogram till datorn utan kostnad. Programmet heter EasyReader och har länge funnits för PC. Från och med sommaren 2019 finns även en version för Mac-datorer. Klicka här för att läsa mer om EasyReader.

Exempel på funktioner i läsprogrammen:

  • Ladda ner talböcker direkt från Legimus
  • Följa med i texten samtidigt som du lyssnar (gäller talböcker med text.)
  • Skapa bokmärken
  • Anpassa hastigheten
  • Anpassa textutseende och färg

På Legimus webbsida kan du läsa talböcker utan att ladda ner, direkt i en webbspelare.

EasyConverter är ett program som kan omvandla olika dokumenttyper till andra format.

Exempelvis går det att göra om Word-dokument eller PDF:er till talböcker i DAISY-format, eller till storstil. Talböckerna ljudsätts med talsyntes som finns på olika språk.

I EasyConverter går det att redigera texten och välja vad som ska läsas upp och i vilken ordning. Det gör det t.ex. möjligt att hoppa över fotnoter eller sidnummer i ett dokument som görs om till talbok. Programmet kan vara användbart för dig som inte enbart vill läsa upp texter med en separat talsyntes, utan hellre arbetar lite mer med texten och gör om den.

EasyConverter finns installerat i resursrummet, placerat på högskolebiblioteket, rum C2019. För att få tillgång till resursrummet, kontakta högskolans samordnare för särskilt pedagogiskt stöd.

Kontakt samordnare: Emma Pavlov, sps@ju.se

Bibliotekarie

Gustav Lindqvist's picture
Gustav Lindqvist
Contact:
+46 (0) 36 10 10 13