Nedan följer ett antal kännetecken som utmärker oseriösa förlag och tidskrifter. Var för sig kan de tjäna som varningsflaggor och tillsammans bildar de en grund för ett beslut att inte publicera din artikel i dem. Vissa kännetecken är dock enskilt avgörande för ett sådant beslut, som exempelvis att de inte utför den peer review som utlovas.
Det mest utmärkande draget hos dessa förlag är som tidigare nämnts att de skickar ut e-postmeddelanden som verkar personligt riktade till den enskilda forskaren vilket är ett sätt att utlova ett snabbt och säkert accepterande av ens manuskript. I meddelandet kan till exempel ett tidigare konferensbidrag som forskaren har skrivit vara angivet. Detta bygger ofta på att förlaget hämtar dessa titlar samt e-postadresser från konferenswebbplatser och infogar dem i ett standardmeddelande. Då det handlar om en sorts skräppost (spam), det vill säga de genererar väldigt många sådana här "personliga" e-postutskick, så hoppas de att det alltid är några som luras välja att publicera sig i tidskriften i fråga.
Exempel på ett e-postmeddelande från ett oseriöst förlag:
I nästa avsnitt tittar vi närmare på ett antal detaljer man kan titta närmare på samt resurser man kan använda för att avgöra om ett förlag eller en tidskrift är legitim eller oseriös.
Top 10 tips: How to identify fake research journals [1:00]
Cobey, K. (2017). Illegitimate journals scam even senior scientists. Nature, 549(7670), 7. doi: 10.1038/549007a
University library Jönköping University campus, building C Gjuterigatan 5 553 18 Jönköping