Skip to Main Content

Källkoll: Studentens guide till att undvika plagiering

Tags: Svenska

Hur använder jag källor i min text?

Plagiering sker inte alltid medvetet utan beror ibland på att man som student är osäker på hur man skriver akademiska texter. Akademiskt skrivande innebär att presentera egna forskningsresultat samtidigt som man förhåller sig till och använder sig av tidigare forskning. I detta avsnitt får du tips på hur du kan tänka när du ska sammanfatta innehåll från och referera till olika källor i din text.

Sammanfatta med egna ord

Det vanligaste sättet att hänvisa till en källa är att sammanfatta ett stycke eller en längre del av en text med egna ord, alltså i ett referat. För att skriva ett bra referat behöver du läsa texten tills du verkligen har förstått innehållet. Är du osäker på innehållet är det svårt att bearbeta texten och risken är då stor att du hamnar för nära källtexten. Ibland kan du behöva läsa in dig på ett ämne genom att titta på några andra källor för att fullt ut förstå. 

Citat

I undantagsfall kan du ha anledning att citera, det vill säga återge en mening eller formulering ordagrant. Det kan till exempel vara lämpligt om du vill skriva en exakt definition eller om innebörden riskerar att gå förlorad om du formulerar dig med egna ord. Det vanligaste är dock att sammanfatta och återge information med egna ord. Du bör alltså vara sparsam med citat. En text som har alltför många citat riskerar att signalera att du inte har tagit till dig och bearbetat informationen ordentligt.  

Oavsett om du refererar eller citerar, måste du alltid skriva en källhänvisning i texten. I slutet av ditt arbete redovisar du alla texter du hänvisat till i en referenslista.

Några råd på vägen

Du förväntas lära dig att bearbeta och återge information från källor med dina egna ord och formuleringar. Det kan vara svårt om man inte är van vid detta sedan tidigare och det kräver övning. När du lärt dig att sammanfatta information på ett bra sätt visar du att du behärskar både ditt ämnesområde och akademiskt skrivande. Här kommer några tips för att komma igång:

  • Anteckna det viktiga i källan medan du läser. Undvik att skriva hela meningar, försök i stället att hitta nyckelord.
  • Lägg ifrån dig källan och utgå från dina anteckningar för att skriva din text. 
  • Jämför din text med källan för att se om du missat något väsentligt, missförstått eller formulerat dig för likt ursprungstexten.  

Texter på engelska

Det finns många översättningsverktyg på webben som kan hjälpa dig att översätta en text. Det kan vara lockande att använda ett översättningsverktyg i början av studierna innan du blivit van vid att läsa akademiska texter på engelska och lärt dig fackuttrycken inom ditt område. MEN, det är flera saker du måste tänka på om du gör det:

  • Du förväntas lära dig att läsa och använda akademiska texter både på svenska och engelska.
  • Verktygets översättning kan vara bristfällig och viktiga nyanser i texten kan försvinna i översättningen.
  • Viktiga ord och fackuttryck kan översättas fel så att innebörden på svenska ändras.
  • Du får aldrig kopiera den översatta texten och använda den som om det vore ditt eget referat.
  • I stället rekommenderas du att ha en ordbok till hands när du läser engelska texter.

Hänvisa till dina källor

Det är viktigt att vara noggrann med referenserna. Tänk på följande:

  • Referenserna visar att du satt dig in i ämnet och fördjupat dina kunskaper.
  • Väl använda referenser lyfter din text.
  • Det ska tydligt framgå för din läsare vad som är dina egna tankar och vad som är någon annans.
  • Din läsare vill förmodligen följa upp några av dina referenser. Följ formatet för hur en referens ska skrivas så att den är lätt att hitta och förstå i referenslistan.
  • Du refererar även för att ge de författare vars texter du använt ett erkännande för deras arbete. Referenserna är alltså ett sätt att säga tack för hjälpen.
  • Om du refererar korrekt är risken mindre att ditt arbete fastnar i en plagieringskontroll.

Se filmen Varför använda referenser (6:17) I den berättar Nicolette Carst, bibliotekarie på Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, om varför och hur du använder referenser. Den här videoföreläsningen är en del av materialet i en MOOC om akademiskt skrivande som erbjuds vid Lunds universitet. Du hittar hela kursen på YouTube.

Olika referensstilar

Det finns flera olika stilar för referensskrivning. Vilken stil du ska använda i din uppsats eller ditt examensarbete bestäms av din fackhögskola, avdelning eller handledare. Vi länkar här till de fyra vanligast förekommande stilarna vid JU:

Får jag använda andras bilder och tabeller i mina uppgifter?

Som student kommer du ibland att vilja använda andra författares material i din text, till exempel bilder, tabeller och figurer. Ofta behöver du då be upphovsrättspersonen om lov först.

AI och akademiskt skrivande

Det finns många AI-verktyg som kan användas som stöd i dina studier, till exempel i skrivprocessen. Var dock vaksam på att de svar du får från ett AI-verktyg inte alltid är tillförlitliga. Det är alltid du själv som är ansvarig för innehåll och formuleringar i dina texter. Tänk också på att om du tar genvägar riskerar du att inte lära dig allt du behöver under utbildningen. Hur du får använda AI kan skilja sig mellan olika kurser och utbildningar. Ta alltid reda på vad som är tillåtet i den aktuella kursen. 

För dig som vill veta mer

  • Skrivguiden. Webbplats vars syfte är att stödja studenter i det akademiska skrivandet. Skrivguiden utvecklas av bibliotek och skrivverkstäder vid Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet och Umeå Universitet.
  • Vill du ha tips om hur du utvecklar ditt akademiska skrivande har Studieverkstaden guider och tips. Av dem kan du också få handledning i ditt skrivande.