Skip to Main Content

Tandhygienist

Sök strukturerat i databas

Kombinera dina sökord

I databasen skapar du olika block av dina olika perspektiv i ditt syfte/frågeställning och kombinerar sedan dessa med så kallade boolska operatorer:

AND - med AND mellan dina sökord kommer alla dina sökord att finnas med i alla dina träffar i ditt sökresultat.
En sökning med AND gör att du smalnar av din sökning. 

OR - med OR mellan dina sökord kommer något av dina sökord att finnas med bland träffarna i ditt sökresultat. 
Ju fler sökord du kombinerar med OR desto fler träffar får du. 

Du kan också göra din sökning mer effektiv genom: 

Frassökning - Många begrepp består av mer än ett ord, t.ex. "head and neck radiotheraphy". Använd då citattecken för att hålla ihop orden i den ordning du skrev dem. Utan citattecken blir sökningen istället en "AND-sökning" där alla orden finns med i träffarna, men de står inte nödvändigtvis tillsammans.
Frassökning begränsar antalet träffar. 

Trunkering - att trunkera innebär att du ersätter ordets ändelse med en asterisk (*). När du trunkerar får du träff på ändelser och böjningar och du riskerar inte att missa någon variant av ordet. Sökningen program* ger till exempel träff på program, programme, programs, och programmes. 
Trunkering gör att du får med fler träffar jämfört med när du inte trunkerar.

Blocksökning - när du kombinerar dina olika perspektiv med operatorerna AND och OR likt exemplet nedan gör du en blocksökning. Exemplet här har tre olika block, ett block för respektive perspektiv i syftet.

 

En sökning i DOSS skulle kunna se ut så här: 

Spara sökningar och valda artiklar

Skapa konto i databasen

Om du skapar ett konto i databasen kan du spara dina sökningar så att du kan återkomma till dem igen. Det är ett bra sätt att komma ihåg och dokumentera olika sökningar som man har testat. Då kan du återkomma till din träfflista om du inte hinner gå igenom hela listan på en gång. 

Ett konto gör det också möjligt att spara artiklar i olika mappar. Det kan hjälpa dig att strukturera och hålla ordning på din urvalsprocess när du ska välja artiklar. Du kan göra olika mappar för dina olika steg i urvalsprocessen. Exempelvis kan du skapa en mapp för de artiklar som du vill gå vidare med och läsa abstract. Då kan du sedan gå till den mappen och välja ut och spara de artiklar som du vill gå vidare med och läsa i fulltext. En trejde mapp för de artiklar som går vidare till kvaitetsgranskning. 

För DOSS, Medline och Cinahl har du samma konto. Du skapar ditt konto genom att klicka på "Sign in" och du hittar sedan dina mappar under "Folder"  i den gröna listen längst upp på sidan:

Spara dina sökningar

Under "Search history" hittar du alla dina sökningar som du har gjort vid ett tillfälle. Så här gör du för att spara din sökning:

Välj den eller de sökningar som du vill spara genom att bocka i rutan till vänster om sökningen och klicka på "Save searches". Du får sedan döpa din sökning för att särskilja olika sökningar åt. Du kan också skapa egna mappar med olika sökningar, til exempel för de olika databaserna om du söker både i DOSS och Cinahl:

Spara artiklar

Välj de artiklar som du vill titta vidare på genom att klicka på symbolen för mappen längst ut till höger om titeln i träfflistan:

Om du har klickat in på en titel kan du också klicka på "Add to folder" som du hittar till höger i fönstret: